No comments yet

Despre dorinte, frici si convingeri. Despre natura lor si efectele lor in viata noastra.

Orice incepe cu … o dorinta. Ne dorim ceva. Apoi apare sentimentul legat de acel ceva.

Sentimentul ne provoaca sa gandim cum am putea obtine acel ceva. Asa se creeaza strategia. Pe care incercam sa o punem in aplicare prin actiune.

Pare foarte simplu. Dar in acelasi timp complicat.

Pentru ca pe traseul asta apar tot felul de distorsiuni. De care, de cele mai multe ori nu suntem in totalitate constienti.

Sa luam pentru inceput dorinta.  Si dorinta poate fi “distorsionata”. Suntem constienti daca e benefica sau nu pentru noi? Pentru ca nu toate dorintele sunt benefice. Ca acelea ca de exemplu ”as vrea sa imi gasesc un partener ca sa nu raman singur”. O sa ma intrebati de ce nu e benefica. Raspuns: pentru ca vine dintr-o frica. Sa nu raman singur. Ati avut vreo experienta in care sa vi se intample exact ce nu va doriti? Probabil ca da. Eu sigur am avut.  Ajungem intr-o astfel de situatie cand teama este mai mare decat dorinta.

Dar daca dorinta e una benefica, de ce nu ne iese totdeauna? Aici apare alta distorsiune: convingerile. Convingerile sunt concluzii rezultate din informatie si/ sau experienta. Pe care le vedem sau nu. Unele rationale, altele irationale. Cele care ne dau cele mai multe batai de cap sunt cele din urma. Pentru ca sunt foarte greu de constientizat.  Si convingerile pot fi benefice sau nu. Cele benefice, sunt cele pe care le putem schimba usor. Celelalte, sunt cele pe care nu le schimbam sau le schimbam greu. De ce? Pentru ca vin si ele tot dintr-o frica. De ce mancati de 3 ori pe zi? Poate pentru ca altfel nu ati fi sanatosi? E o frica sau o dorinta in spatele acestui obicei?

Pentru ca nu vrem sa ne fie frica, apelam la convingeri care ne determina comportamentul. Iar atunci cand comportamentul nostru e generat de o convingere bazata pe frica, ceea ce obtinem de fapt e opusul dorintei.

Asa putem intelege de ce suntem nefericiti sau nemultumiti. Si avem impresia ca nimic nu ne iese.  Chiar daca incercam din greu sa schimbam. Gandim pozitiv. Ne luptam cu noi insine. Vrem sa ne schimbam. Insa stim ce avem de fapt de schimbat?

In final, va invit sa va vedeti viata ca o parabola: O casa in care convingerile si fricile sunt ca o scurgere de apa care au provocat o inundatie la subsol. Ca sa putem salva casa, avem nevoie sa mergem la sursa, in aces caz la subsol, pentru a opri inundatia si a avea o casa “sanatoasa”.

Post a comment