No comments yet

Despre transformare. Si despre actiune

Spuneam in primul articol din aceasta serie ca schimbarea autentica e un proces in 3 etape: constientizare – acceptare – transformare.

Ce inseamna transformarea? Este o trecere de la o stare la alta, o devenire, o modificare, o schimbare.

Transformarea apare ca o consecinta fireasca a unui demers interior care incepe prin constientizare, continua cu acceptarea, ajungand in final la transformare prin actiune. Asa ne transformam. Din persoane care se resping in persoane care se iubesc si se accepta. Din victime in persoane care isi gestioneaza propria viata. Din oameni care se judeca pentru defecte in oameni care transforma defectele in calitati.

Procesul de transformare e posibil pentru fiecare dintre noi care are o dorinta sincera de a face ceea ce este necesar pentru a-si intari dreptul la existenta si la fericire. Cu toate acestea, pentru cei mai multi dintre oameni transformarea e atat de dificila. De ce?

Pentru ca in primul rand, transformarea inseamna necunoscut si instabilitate. Ori asta poate insemna si suferinta. Si teama de a nu suferi e puternica. Stim ca oamenii prefera stabilitatea, cunoscutul, asa numita “zona de confort”, chiar daca ceea ce traiesc este adesea intolerabil.

Apoi este credinta ca trebuie sa intelegem logic, cu mintea tot ce ni se intampla, sa avem o explicatie si un motiv pentru tot.  Iar asta ingreuneaza transformarea, pentru ca argumentand permanent ceea ce traim nu rezolva o situatie, nu o schimba, ci doar o intareste.

Langa cele de mai sus se mai adauga si sistemele de valori bazate pe notiunile de bine sau rau pe care le au majoritatea oamenilor. De exemplu, daca cineva nu se accepta cand traieste furie sau suparare, are o dependenta, pentru ca judeca aceste aspecte la el ca fiind rele, aceasta atitudine de non-acceptare il va tine prizonier in comportamentul respectiv. Ego-ul crede ca pentru a ne schimba, trebuie sa respingem ceea ce nu place la noi. Ego-ul nu stie ca ceea ce respingem revine cu si mai multa forta catre noi.

Astfel ajungem sa traim situatii dificile pentru a realiza ca e momentul sa ne transformam. Si chiar si ajunsi aici, mai avem de inteles ca e firesc sa trecem prin mai multe etape pentru a ne transforma.

Transformarea nu inseamna distrugere. Pentru a intelege asta, este suficient sa privim natura. Nimic nu se pierde. Totul se transforma. Omida se transforma in fluture. Frunzele care cad de pe copaci se transforma in hrana pentru frunzele noi. Leii care vaneaza gazele ajung atunci cand mor sa se transforme in iarba cu care se hranesc acestea. Si am putea continua.

Este natural si necesar sa ne transformam pentru a evolua. Iar mijlocul cel mai eficient, care produce o transformare durabila si fara suferinta consta in a ne da dreptul sa fim cine suntem fara a ne judeca sau critica. Adica avem nevoie sa intelegem ca pentru a ne transforma primul pas e sa constientizam cine suntem. Apoi sa ne acceptam asa cum suntem. Sa ne dam dreptul la un comportament sau o situatie pe care nu o dorim, pentru ca noi le-am creat chiar daca in mod inconstient.

Fiecare situatie aduce cu sine ceva care ne poate ajuta sa evoluam. Sa multumim deci fiecarui lucru dorit sau nedorit din viata noastra, pentru utilitatea sa in a ne ajuta sa ne indreptam catre transformarea pe care o dorim.

In final, ca sa se intample transformarea efectiva, avem nevoie si sa actionam.  Sa avem incredere ca transformarea se va produce treptat, uneori in moduri in care nu ne-am asteptat. A fi constienti si a ne accepta cu limitele, temerile si slabiciunile noastre nu e suficient pentru a ne transforma. In paralel, avem nevoie sa facem actiuni concrete, sa actionam diferit la nivelul comportamentelor noastre in directia a ceea ce ne dorim. Prin actiuni sa ramanem in contact cu intentia noastra de a ne transforma, pentru a avea o viata mai buna

Inchei si acest articol cu un exercitiu din cartea lui Lise Bourbeau “Asculta-ti corpul in continuare”

  • Acorda-ti timpul necesar pentru a defini ceea ce iti doresti SA FII in aceasta viata pentru a fi fericit. Daca toate circumstantele care iti pot indeplini dorintele ar exista, ce te-ar face cel mai fericit? Pune-ti aceasta intrebare si pastreaza in minte ceea ce vrei sa fii si NU ceea ce vrei sa faci sau ce vrei sa ai. Oricare ar fi raspunsul pe care il vei gasi, ramai in contact cu el
  • Apoi acorda-ti dreptul de a fi ceea ce esti astazi, deoarece a te concentra doar pe ceea ce vrei sa fii te va face sa uiti momentul prezent.
  • Nu uita ca inainte de toate sa respecti ceea ce esti. Apoi, actioneaza in functie de ceea ce esti si vei avea surpriza placuta de a constata ca obtii tot ceea ce ai nevoie.

Daca va doriti sa aflati mai multe si sa experimentati primii pasi catre o transformare profunda, va invitam la atelierele “A fi bine” din Cluj-Napoca si Bucuresti. Mai multe detalii gasiti aici.

 

Post a comment