No comments yet

Esti o persoana dependenta?

Inainte de a citi articolul, iti propun un test care te va ajuta sa iti dai un raspuns. Iti sugerez sa te gandesti bine inainte de a raspunde la urmatoarele intrebari. Alege ca variante de raspuns :

NICIODATA=0
CATEODATA=1
DESEORI=3
INTOTDEAUNA=5

  1. Imi schimb parerea cand cineva pe care il stimez are o parere diferita de a mea.
  2. Am dificultatea de a lua o hotarare fara parerea sau sfatul cuiva.
  3. Ma astept sa fiu recunoscuta atunci cand ma dedic cuiva.
  4. Am nevoie de complimente pentru a crede ca am actionat bine.
  5. Am nevoie sa fi facut ceva extraordinar inainte de a primi un compliment.
  6. Imi pierd interesul pentru ceea ce am de facut daca sunt singura.
  7. Am nevoie sa deschid radioul sau televizorul imediat ce ajung acasa.
  8. Ma simt abandonata sau respinsa cand ceilalti nu se ocupa de mine. Caut atentie.
  9. Atrag oameni cu probleme. Ei mi se confeseaza cu usurinta cautant ajutor din partea mea.
  10. Simt ca nu imi mai ramane destul timp pentru mine. Sunt prea ocupata ca sa fac lucruri pentru ceilalti.

Fa-ti punctajul, astfel:

0 la 10 puncte = felicitari,ai un grad inalt de stima de sine
10 la 20 puncte = esti putin dependenta
20 la 40 puncte = esti mediu dependenta
40 la 50 puncte = esti foarte dependenta

Iti sugerez sa rogi si pe altcineva care te cunoaste sa completeze acest chestionar. Este util, deoarece de multe ori orgoliul nostru ne joaca feste si ne impiedica sa ne vedem asa cum suntem in mod obiectiv.

Ce inseamna “ A fi o persoana dependenta?”
Putem afirma ca o persoana este dependenta in momentul in care nu poate sa realizeze ceva fara actiunea sau interventia altei persoane. Ea se plaseaza sub autoritatea acestei persoane . Putem concluziona ca dependenta se situeaza la nivel afectiv deoarece fericirea sa nu poate sa fie deplina atata timp cat nu este afectata sau afecteaza aceasta persoana.

De ce devenim dependenti?
Este foarte simplu; pentru ca nu ne iubim destul. Ne lipseste stima de sine sau am dezvoltat o slaba imagine de sine.
Un alt factor important este lipsa de responsabilitate. Majoritatea parintilor, necunoscand legea spirituala a responsabilitatii, respectiv ca fiecare persoana este propriul creator al vietii sale, nu au cum sa o transmita copiilor lor. Ignorand acest mare adevar, am crezut, tineri fiind, ca ceilalti sunt responsabili pentru fericirea sau nefericirea noastra. Ca urmare, atunci cand nu este cineva care sa raspunda nevoilor noastre afective, devenim persoane lipsite de afectiune, in asteptare fata de ceilalti, situatie extrem de neplacuta si inconfortabila.

Iata etapele prin care trecem pentru a deveni dependenti:

  1. Copilul simte o lipsa afectiva. Asta nu inseamna ca parintii acestui copil nu l-au iubit. Lipsa este reala din punctul copilului de vedere deoarece a fost astfel inregistrat in memoria sa , in functie de propria perceptie si emotie.
  2. Aceasta lipsa il face pe copil sa traiasca o durere care se inregistreaza in corpul sau fizic, emotional si mental.
  3. Copilul decide sa creada ca este de vina pentru aceasta lipsa afectiva, respectiv ca nu merita sa fie iubit, ca nu este suficient de important ca parintii sa se ocupe de el in functie de dorintele lui. Astfel intretine o slaba imagine de sine si se retrage in el insusi cate putin in fiecare zi.
  4. Pentru a supravietui, el decide sa faca totul pentru a face sa inceteze aceasta durere insuportabila. Adopta un comportament care nu ii apartine. Devine ceea ce le place altora sa fie.
  5. Gaseste un derivat fizic pentru ca sa nu mai resimta stresul durerii traite. Acest derivat il ajuta sa isi creeze o iluzie de plenitudine pentru a umple vidul resimtit din cauza lipsei. Devine convins ca fericirea cautata vine din exterior.

O persoana dependenta nu se poate lipsi de acest substitut (derivat fizic) pentru a-si umple vidul afectiv. Derivatele urmatoare sunt cele mai populare:

tigarile
alcoolul
drogurile sau medicamentele
ceaiul sau cafeaua
zaharul(bomboane,ciocolata,biscuit, desert..etc)
bauturile gazoase(cola..etc)
televizor,radio,telefon
sporturile
lectura
sexul
calculator, internet

Pentru a verifica daca va puteti lipsi de aceste substitute, va sugerez sa va abtineti timp de o saptamana. Daca la sfarsitul saptamanii, nu ati resimtit lipsa sau suferinta, asta inseamna ca nu este o dependenta ci mai mult o preferinta sau un obicei.

Acest exercitiu va va ajuta sa deveniti constienti de gradul vostru de dependenta. De exemplu, daca nu va puteti lipsi de zahar pentru mai mult de o zi, dependenta de zahar este mai mare decat in cazul in care va puteti lipsi pentru cinci zile. Din contra, acest exercitiu nu are efect in cazul in care va controlati.

Adevarata dependenta nu este zaharul sau alt derivat, dependenta este afectiva.

Exista diferite forme de dependenta afectiva:

  • Acordul sau opinia celorlalti: Putem sa cautam iubirea celorlalti crezand ca atunci cand sunt de acord cu noi, ne arata faptul ca ne iubesc. O persoana crede asta in momentul in care nu are incredere in propria sa opinie. II este foarte frica sa nu greseasca . Aceasta este urmarea lipsei de stima de sine. Poate fi vorba si despre o persoana care se razgandeste sau care se indoieste de sine imediat ce altcineva isi exprima dezacordul sau nu are aceeasi opinie in privinta alegerii sau deciziei sale.
  • Recunoasterea sau multumirea: Acel gen de persoane care depind de recunoastere sunt cele care cred ca nu au facut niciodata suficient pentru a fi iubite. Ele se daruiesc tocmai pentru a fi recunoscute. Imediat ce sunt recunoscute ele se simt energizate si iubite. Astfel lipsa lor afectiva este acoperita pentru moment.
  • Complimente: Persoana care are nevoie de complimente pentru a se simti iubita este aceea care nu se crede suficient de buna. Ea se indoieste cu usurinta de ea insasi. Se compara deseori cu cei pe care ii considera ca fiind mai buni decat ea, are dificultati in a-si face ea singura complimente. Este genul care incearca sa ii impresioneze pe ceilalti.
  • Prezenta: Sunt foarte numeroase persoanele care nu pot sa ramana singure pentru mai multe ore, cu atat mai mult pentru o saptamana si sa se simta bine. Aceste persoane se simt deseori respinse, abandonate si izolate de ceilalti. Pentru ele, prezenta altei persoane este o dovada de iubire si de afectiune. Daca exista o prezenta in casa, chiar si in alta camera, se simt bine. Imediat ce ramane singura, isi pierde interesul pentru orice. Imediat ce reintra in contact cu cineva isi recastiga energia. O astel de persoana poate deveni dependenta de televizor, radio , telefon, deoarece acestea reprezinta prezente pentru ea.
  • Atentie: O persoana poate sa depinda atat de atentia celorlalti cat si de prezenta lor, ceea ce denota un grad inalt de dependenta. Cea care are nevoie de atentie, cauta prin toate miljoacele posibile ca ceilalti sa ii vorbeasca si sa se ocupe de ea. Ea cauta fara incetare sa se valorizeze prin ceilalti , deoarece nu se poate valoriza singura. Ea nu stie cand sa initieze o conversatie sau cand sa o incheie . Este deseori stanjenita.
  • A se simti utila: Este persoana care are nevoie sa se simta utila si care se iubeste atunci cand se crede indispensabila fericirii celorlalti. Este deci atrasa de presoanele cu multe problem care vin sa I se confeseze. Este o persoana careia ii place “sa faca” pentru ceilalti. Ea crede cu sinceritate ca trebuie sa te uiti pe tine pentru ceilalti. Are dificultati in a-si recunoaste adevaratele ei nevoi. Chiar daca uneori se plange ca ceilalti profita de ea , asta nu o impiedica sa continue sa vrea sa se faca utila. Asta o ajuta sa umple vidul creat de lipsa de iubire de sine.
  • A fi dirijata sau dominata: Unele persoane nu se pot simti bine daca nu sunt dirijate de altcineva. Asta nu inseamna ca sunt neaparat supuse. Pentru acest gen de persoane , a ii spune ce, cum si de ce sa faca este o dovada de iubire. Ele sunt lipsite de incredere in sine si in propriile lor decizii. Astfel le este afectata propria stima de sine, ele avand deci nevoie sa se simta stimate de ceilalti pentru a isi acoperi vidul afectiv.

Dupa cum vedeti, ne exprimam dependenta in mai multe feluri. Daca va regasiti in cele de mai sus, inseamna ca faceti multe piruete pentru a fi iubiti si ca este timpul sa incepeti sa va iubiti asa cum sunteti in loc sa risipiti atata energie pentru a incerca sa fiti iubiti.

Gradul de dependenta fizica = gradul de dependenta afectiva = gradul de lipsa de iubire de sine

Care sunt consecintele dependentei ?
Cele trei corpuri materiale (fizic, emotional si mental) sunt afectate.

Corpul mental este gresit utilizat deoarece el intretine astfel multe convingeri false despre sine, respectiv cele descrise mai sus. Aceste convingeri genereaza frici,angoasa, vinovatie ,furie, deceptii, resentimente si chiar ura fata de sine sau fata de ceilalti.

Si corpul emotional este blocat intrucat persoana dependenta isi asculta rareori propriile dorinte si nevoi. Toate momentele in care incearca sa fie iubita o impiedica sa fie ea insasi. Atunci cand altcineva vine sa ii implineasca dependenta sau atunci cand face un transfer intr-o dependenta fizica negasind nici o persoana care sa ii implineasca dependenta, ea traieste de fapt in iluzia fericirii.

Si corpul fizic este afectat de fiecare data cand o persoana isi umple vidul interior prin substitutele mentionate mai sus. Ea nu ii da astfel corpului sau ceea ce are de fapt nevoie pentru a fi sanatoasa. Isi streseaza deci corpul, il oboseste , pentru a-l imbolnavi in final.

Va sugerez deci ca atunci cand deveniti constienti de o dependenta fizica, sa ii multumiti corpului vostru pentru ca v-a ajutat sa va descoperiti dependenta afectiva si pentru ca va ajuta sa mai diminuati stresul generat de aceasta durere afectiva.

Ce putem face pentru a ne diminua dependenta ?
Atunci cand deveniti constienti de o dependenta fizica, cum ar fi o mare nevoie de zahar, opriti-va un moment pentru a remarca ce lipsa afectiva traiti de fapt. Este o lipsa de acord, de recunostinta, de prezenta, de atentie, de a va simti util sau de a fi dirijat de altcineva? Aceasta va va permite sa faceti legatura intre dependenta fizica si dependenta de o alta persoana pentru a va simti bine.

Sa luam ca exemplu o persoana care are urmatoarele dependente : de televizor pentru a-si implini lipsa de prezenta si de dulciuri atunci cand ii lipseste recunoasterea.
In momentul in care ea constientizeaza ca mananca dulciuri, ea va realiza imediat ca ii lipseste recunoasterea. Atunci cand nu se poate lipsi de televizor, ea va sti ca are nevoie de o prezenta pentru a fi fericita.

Daca este cazul vostru, va sugerez sa gasiti o modalitate pentru a va recunoaste sau a va multumi voi insiva. Daca nu sunteti capabili de asta, va sfatuiesc ca in acel moment sa cereti cuiva sa o faca pentru dumneavoastra. Faptul de a marturisi cuiva ca v-ati descoperit atat dependenta afectiva cat si modalitatea de a o implini, va va ajta sa va reechilibrati.

Va reamintesc ca cea mai importanta etapa pentru a obtine o transformare este de a va da dreptul ca pentru moment sa fiti dependenti la nivel afectiv (si psihic).

Daca incercati sa va controlati neacceptandu-va dependenta fizica, inseamna ca nu va dati dreptul sa aveti o dependenta afectiva. A nu va da acest drept este modalitatea optima pentru a continua sa fiti dependent. Cu cat mai mult vrem sa schimbam ceva , cu atat mai putin se va schimba acest lucru. Cu cat ne acceptam mai mult, dandu-ne dreptul sa fim astfel (pentru moment) chiar daca nu suntem de acord cu asta, cu atat mai repede se va schimba situatia. De ce ? Pentru ca ati da dreptul sa fii astfel este o dovada de iubire pentru sine aceasta iubire avand o putere de vindecare mai mare decat orice altceva.

Astfel veti relua legatura cu persoana minunata care sunteti si veti avea din ce in ce mai multa stima de sine. Dati-va timpul sa reusiti. Toate fiintele umane sunt dependente in masura diferita. Suntem cu totii aici pentru a invata sa ne iubim.

Deci, dati-va dreptul sa fiti fiinte umane care au pentru moment niste lipsuri.
Lise Bourbeau

 

Comments are closed.