No comments yet

Stiai ca exista 5 rani emotionale care te impiedica sa te bucuri de viata asa cum iti doresti?

Si ca aceste rani iti afecteaza foarte mult relatiile cu cei din jur, cat si sanatatea si implicit situatia financiara si toate aspectele din viata de zi cu zi?

Cu totii ne nastem avand 5 rani ale sufletului:

RESPINGEREA, ABANDONUL, UMILIREA, TRADAREA SI NEDREPTATEA.

Acestea s-au dezvoltat in perioada copilariei, din momentul conceptiei pana la varsta de 6 ani, în relatie cu parintele de acelasi sex, parintele de sex opus sau cu ambii parinti. Desi în acest interval de varsta s-au format aceste rani, ele se activeaza pe parcursul întregii vieti ori de cate ori traim o emotie asemanatoare cu cea din copilarie.

Constientizarea si gasirea mijloacelor pentru a le vindeca face parte din planul nostru de viata daca vrem sa evitam suferintele inutile si sa ne bucuram de relatii autentice si armonioase alaturi de cei dragi.

Din pacate, ne simtim sabotati înca de mici pentru ca realizam ca atunci cand vrem sa fim noi însine, acest lucru deranjeaza lumea adultilor sau pe cea a apropiatilor nostri. Ajungem astfel sa credem ca, a fi natural, nu este bine, ca este gresit sa ne manifestam asa cum dorim.

Dar de fapt nu este nimic rau în a fi TU, asa cum simti sa fii. Sa îti exprimi liber parerile, nevoile, dorintele, nemultumirile, indiferent de ce ar crede ceilalti.

Cel mai probabil si viata ta a fost si înca este influentata de prezenta uneia dintre cele 5 rani. Îti voi da cateva exemple:

Ti s-a întamplat vreodata sa gandesti ceva, dar sa rostesti altceva din cauza ca ti-ai imaginat ca ai putea rani persoana respectiva? Aceasta atitudine vine din rana de respingere.

Simti adesea ca ai nevoie de aprobarea celorlalti pentru a îndeplini o sarcina (fie personala sau profesionala) chiar daca în adancul tau esti sigur(a) pe ceea ce ai de facut? Aceasta stare provinde din rana de abandon.

Simti ca este “obligatia” ta sa îi pui pe ceilalti pe primul plan si cu greu alegi sa faci ceva pentru tine? Aceasta emotie vine din rana de umilinta.

Esti o persoana sensibila, dar faci tot posibilul sa-ti reprimi vulnerabilitatea, cautand modalitati prin care sa le demonstrezi celorlalti cat de puternic(a) esti? Acest comportament îsi are originea în rana de tradare.

Ti s-a întamplat vreodata sa te autosabotezi exact în momentul în care totul merge din ce în ce mai bine? Aceasta atitudine provinde din rana de nedreptate.

Problema este ca majoritatea oamenilor nici nu constientizeaza existenta acestor rani, dar pentru a se apara de suferinta generata de ele, ei si-au creat totusi propriile masti sociale. Fiecare masca avand caracteristic un anumit tip de comportament.

Înlocuirea ranilor cu mastile este consecinta faptului ca vrem sa ascundem, de noi însine si de ceilalti, ceea ce înca nu am vrut sa rezolvam. Aceste ascunzisuri sunt o forma de tradare care ne macina sufletul putin cate putin.

Sa le luam pe rand.

Rana de respingere:

–          Se formeaza de la conceptie pana la varsta de un an
–          Apare daca persoana s-a simtit respins(a) de parintele de acelasi sex
–          TEAMA cea mai mare a acesteia este: PANICA
–          La nivel fizic, prezinta urmatoarele caracteristici: corpul este mic si foarte slab, o parte a corpului este asimetrica, mai mica sau lipseste (de exemplu: sanii, fesele), cearcanele sunt pronuntate si ochii mici
–          La nivelul emotiilor, se simte neintele(a)s(a) si singur(a) mai ales cand este intr-un grup; se refugiaza usor de lumea exterioara prin diferite moduri (droguri, alcool, astral, somn, jocuri virtuale), acorda putina importanta lucrurilor materiale, are o imaginatie bogata, insa o foloseste in special pentru a-si crea scenarii negative, simte ca exista doar cand esti foarte ocupat
–          MASCA acestei rani este: FUGARUL

Rana de abandon:

Se formeaza intre varsta de unu si trei ani, in relatia cu parintele de sex opus
–          Apare daca in aceasta perioada persoana nu s-a simtit sustinut(a) de parintele de sex opus
–          TEAMA cea mai mare a acesteia este: SINGURATATEA
–          La nivel fizic, prezinta urmatoarele caracteristici: corpul este subtire si fara tonus, umerii cazuti si spatele curat, ochii mari si tristi, prefera hainele largi si lalai si are obiceiul de a se sprijini foarte des de ceva sau cineva
–          La nivelul emotiilor, cauta intotdeauna prezenta, afectiunea si sustinerea celorlalti, are adesea o tristete profunda pe care nu si-o poate explica, are o empatie foarte mare si intelege cu usurinta suferintele celorlalti, cere intotdeauna ajutorul celor din jur nu neaparat pentru ca are nevoie, ci pentru ca vrea sa para incapabil(a) sau sa atraga atentia asupra sa, trece usor de la o stare la alta.
–          MASCA acestei rani este: DEPENDENTUL

Rana de umilire:

Se formeaza intre varsta de unui si trei ani, in raport cu parintele care i-a reprimat orice forma de placere fizica.
–          TEAMA cea mai mare a acesteia este: LIBERTATEA
–          La nivel fizic, prezinta urmatoarele caracteristici: are o greutate mai mare decat limita sau este supraponderal, are talia scunda, fata rotunda si gatul gros, ochii sunt mari, cu privire de copil si are parti ale corpului rotunjite
–          La nivelul emotiilor, i se pare ca cineva (Dumnezeu sau parintele cu autoritate din familie) o supravegheaza sau o judeca, motiv pentru care se arata demn in fata lor; refuza sa-si recunoasca senzualitatea si placerile fizice, ii este teama ca va fi pedepsit(a) daca se bucura prea mult de viata, isi cunoaste nevoile, dar nu si le asculta.
–          MASCA acestei rani este: MASOCHISTUL

Rana de tradare:

Apare intre varsta de doi si patru ani, in raport cu parintele de sex opus
–          TEMERILE sale cele mai mari sunt: SEPARAREA si RENEGAREA
–          La nivel fizic, daca este barbat, arata forta in partea superioara a corpului, avand umerii mai largi decat soldurile, iar daca este femeie, bazinul ei degaja forta, avand soldurile mai largi decat umerii; are o privire intense si seducatoare, vocea impunatoare si desi are un surplus de greutate, nu pare gras(a), ci mai degraba puternic(a).
–          La nivelul emotiilor, isi neglijeaza vulnerabilitatea si incearca sa se arate puternic(a); cauta sa fie in centrul atentiei, este usor impresionabil(a) si are foarte multe asteptari de la ceilalti; ii place sa controleze totul si crede ca ceilalti nu s-ar putea descurca fara el.
–          MASCA acestei rani este: CONTROLANTUL

Rana de nedreptate:

–          Apare intre varsta de patru si sase ani, in relatie cu parintele de acelasi sex
–          TEAMA sa cea mai mare este: INDIFERENTA
–          La nivel fizic, are corpul bine proportionat si tinuta dreapta, are anumite parti ale corpului rigide (picioare, gat, spate), iar aparitia sa este ingrijita si seducatoare.
–          La nivelul emotiilor, isi manifesta cu greu sentimentele, pare rece si insensibil si in general nu vrea sa SIMTA; se autosaboteaza atunci cand – dupa parerea sa – ii merge prea bine si ii critica cu usurinta atat pe ceilalti, cat si pe sine.
–          MASCA acestei rani este: RIGIDUL

Raspunde la chestionarul de prima pagina ca sa vezi ce rana este activa la tine in acest moment. Si te asteptam la atelierele „Asculta-ti Corpul” sau contacteaza-ne pentru a descoperi cum iti poti vindeca singur(a) ranile.

Comments are closed.