No comments yet

Care iti sunt dorintele pentru 2018?

 

Poate faci parte dintre cei care iau hotarari la inceput de an. In general, noi folosim cuvantul “hotarare” cand vrem sa ne schimbam un comportament, cum ar fi: sa ne lasam de fumat, sa facem mai mult sport, sa tinem dieta, sa fim mai decisi etc.

Cand vorbim despre ceva concret, ne referim de fapt la un “scop” cum ar fi sa facem o calatorie, sa ne mutam, etc.

Cum ar fi sa ne hotaram astazi sa avem cel putin un “scop” si sa luam cel putin o hotarare pentru acest nou an?

Problema cea mai frecventa cu hotararile este ca, dupa cateva luni, cele mai multe sunt deja uitate.

De ce?

Pentru ca nu am facut o planificare in functie de ce ne dorim.

Iata cateva puncte importante de care sa ne amintim:

  • Nu este suficient doar sa hotarasti ceva si sa spui VREAU ASTA
  • Nu este suficient sa vorbesti cu cineva despre asta
  • Nu este suficient sa iti imaginezi scopurile pentru a le si vedea indeplinite.

Toate aceste actiuni nu sunt inutile, ele sunt chiar necesare pentru a-ti reaminti despre ce anume vrei. Totusi, elementele care pot sa faca diferenta intre a obtine sau nu ceea ce vrei sunt:

  • planificarea – luand in considerare atat aspectele pozitive cat si cele si negative ale dorintei tale
  • perseverenta
  • certitudinea ca dorinta ta corespunde unei nevoi a fiintei tale.

Pentru a explica aceste etape, voi folosi doua exemple.

Ca scop va fi vorba despre o calatorie mai indepartata si mai scumpa decat orice ai facut in trecut.

Ca hotarare, dorinta de a fi capabil sa pui lucrurile la punct sau sa faci cereri.

PLANIFICAREA: decizi locul si data calatoriei. O notezi IMEDIAT in agenda ta. Planifici cum vei plati aceasta calatorie. Este posibil sa ai nevoie de un credit, dar faptul ca stii dinainte ca vei ajunge sa il platesti, face parte din planificare. Iti poti informa apropiatii ca pentru aniversarea ta, ai prefera sa primesti in loc de un cadou, bani pentru a-i adauga la necesarul pentru calatoria dorita. Iti vei nota tot ce vei avea nevoie (pasaport, pe cineva sa stea cu copiii in lipsa ta etc). Iti vei planifica un program de actiuni de facut in fiecare saptamana si le vei nota in agenda, incluzand banii pe care va trebui sa ii economisesti.

Incepi sa intelegi ce vor produce aceste actiuni?

Entuziasm, placere, ganduri pozitive, sentimente de competenta si de putere, si mai ales impresia ca aceasta calatorie se situeaza in sfarsit in domeniul posibilului. Cu cat mai mult vei face apel la ceea ce simti, cu atat mai mult vei crea elementele necesare pentru a-ti concretiza dorinta.

Pe de alta parte, este la fel de important sa ai in vedere problemele care pot aparea. De exemplu, ai putea primi o veste proasta din familie atunci cand esti plecat in calatorie. Te-ai putea imbolnavi chiar inainte sa pleci sau in timpul calatoriei etc. Poti crede ca nu iti place sa ai astfel de ganduri negative. Nu este vorba despre a fi negativ, ci realist. Planificand cum ai putea sa gestionezi astfel de situatii si stiind ca ai gasit deja o solutie, asta iti va confirma faptul ca ceea ce vrei este cu adevarat important pentru tine.

PERSEVERENTA: sa fii capabil sa ramai ferm si hotarat intr-o decizie, inseamna sa fii constant si tenace. Modalitatea prin excelenta, care m-a ajutat intotdeauna sa fiu perseverenta in scopurile mele, a fost convingerea profunda ca ceea ce vroiam corespundea unei nevoi a fiintei mele. Pentru a-ti cunoaste cu adevarat nevoile, intreaba-te: Cum ma va ajuta aceasta calatorie SA FIU? Sau mai bine: cum MA VOI SIMTI cand voi fi in calatorie? Cand vei ajunge sa realizezi tot ceea ce vei resimti, verifica gradul de satisfactie care rezoneaza in tine.

De mai multe ori, mi-am platit calatorii care nu erau privite ca rezonabile pentru multi oameni. Chiar daca nu dispuneam de resursele financiare sau de timpul necesar, am ajuns intotdeauna sa imi realizez visurile. Multe dintre dorintele si aspiratiile mele ma faceau sa ma simt atat de fericita, mandra de mine, puternica, odihnita, incat WOW-ul era foarte intens.

Sa fii perseverent te va ajuta sa le faci fata apropiatilor care pot uneori sa nu fie de acord cu deciziile tale. Nu uita ca doar tu singur poti raspunde nevoilor tale si ca este normal ca ceilalti, neavand aceleasi nevoi ca ale tale, sa nu te poata intelege.

Cu siguranta ca nici tu nu esti de acord cu unele dorinte sau nevoi ale celor apropiati. Niciodata, nimeni nu ar trebui  sa te impiedice sa decizi sa concretizezi ceea ce vrei.

Pentru a reusi sa pui lucrurile la punct sau sa faci cereri, ai de aplicat aceeasi pasi. De exemplu, iti vei nota intr-un caiet, de cate ori pe saptamana ai reusit sa o faci, precum si dificultatile aparute si felul in care le-ai rezolvat. Daca nu reusesti, iti notezi de ce anume iti era teama si iti dai voie sa ai inca aceasta teama, amintindu-ti ca este doar temporara.

Daca este prima data cand iti planifici in acest mod realizarea dorintelor, iti garantez ca vei gasi multa satisfactie.

Este un timp pretios pe care ti-l dedici tie insuti, dorintelor si nevoilor tale.

Vei descoperi ca atunci cand iti atingi scopul, esti atat de mandru incat asta iti va aduce mai multa fericire decat te asteptai.

CE DECIZI ATUNCI PENTRU TINE IN NOUL AN?

Comments are closed.