No comments yet

De ce unele persoane au mai multa incredere in sine decat altele?

Este ereditar? Este o intamplare? Se invata ? Este o abilitate innascuta? Este suficient sa fii incurajat pentru a dezvolta aceasta incredere in sine?
Astfel de intrebari isi pun deseori cei care nu au suficienta incredere in sine!

 

 

6 puncte cheie care definesc o persoana care are incredere in sine !

  • Ramane increzatoare si traieste cu certitudinea ca totul se va rezolva
  • Nu se devalorizeaza urmare unui esec
  • Nu se identifica doar cu performantele sale
  • Isi cunoaste valoarea, stie cine este
  • Stie ca doar experimentand poate invata cu adevarat
  • Poate sa se dezvaluie cu incredere chiar daca ceilalti nu sunt de acord, intrucat stie ca nu pot fi de acord intru totul.
  • Stie ca poate fi iubita si apreciata chiar si de cei care nu sunt de acord cu ea.

Suntem siguri ca atingerea la un moment dat al acestui nivel de incredere in sine este cea mai mare dorinta a fiecaruia dintre noi.

De ce este atunci atat de dificil sa ajungem la asta?

Principala cauza a lipsei de incredere in sine, este cantitatea de convingeri eronate pe care o avem, respectiv ceea ce am invatat si am crezut ca este  adevarat inca din copilarie.

4 feluri de experiente care ti-au blocat increderea si stima de sine.

  • Urmare a unui exemplu al unuia dintre parintii tai care nu avea incredere in sine insusi.
  • Urmare a unei experiente traite in copilarie in care ti s-a spus ca nu faci nimic bine
  • Urmare a unei experiente devalorizante care ti-a trezit un complex de inferioritate
  • Urmare a unei reprimari, critici sau respingeri pe care ai trait-o in copilarie , intr-un moment in care ai indraznit sa ai incredere in tine.

Indiferent care a fost originea acestei convingeri, cu cat ea devine mai puternica, cu atat mai multa putere are asupra celui care o intretine.

Efectul aceastei convingeri este ca te mentine in frica.

Traiesti una dintre aceste 3 frici?

  • Frica de a ocupa prea mult loc daca iti permiti sa ai prea multa incredere in tine, poate genera teama de a fi criticat sau judecat ca fiind orgolios, deci de  A FI MAI PUTIN IUBIT.
  • Frica de a vrea sa iei decizii si de a nu putea sa mergi pana la capat, poate genera teama de a fi judecat ca incompetent, deci de A FI MAI PUTIN IUBIT.
  • Frica de a gresi sau de a o lua pe un drum gresit, poate genera frica de a fi criticat, deci de A FI MAI PUTIN IUBIT.

Cu cat o persoana crede ca a-si permite sa aiba incredere in ea si o buna stima de sine inseamna sa fie mai putin iubita, cu atat mai putin isi va permite sa fie ea insasi. Aceasta persoana crede ca a nu avea incredere in sine, cu toate consecintele  pe care le genereaza lipsa de incredere in sine, este mai putin dureros de trait decat a nu fi iubita.

Incepand din momentul in care consecintele lipsei de incredere in sine o vor face sa sufere mai mult decat idea de a nu fi iubita, ea va fi pregatita sa decida ca propria convingere si propria frica de a nu fi iubita nu ii mai sunt necesare sau nu mai sunt adevarate pentru ea. Abia in acest moment va putea sa isi schimbe atitudinea interioara.

Putem verifica gradul de incredere in sine al unei persoane prin capacitatea ei de a se dezvalui, fara teama de a fi judecata sau criticata de catre ceilalti.

Iata harta pentru cresterea gradului tau de incredere in sine:

Incepe prin a decide sa te dezvalui, in fiecare zi putin mai mult. Pe de alta parte, este important sa faci diferenta intre “a te dezvalui”, “ a te plange” sau “a vrea sa il schimbi pe celalalt”.

A te dezvalui, inseamna sa te deschizi, sa vorbesti despre tine insuti, de ceea ce simti, fara a cauta mila, acordul sau aprobarea celuilalt. Unele persoane cred ca atunci cand le vorbesc celorlalti despre problemele lor, inseamna ca se dezvaluie in mod automat. Deseori insa, aceste cuvinte sunt spuse cu intentia de a-l schimba pe celalalt, de a-l manipula sau a-l controla. O persoana care se dezvaluie o face fara teama, fara ganduri ascunse.

In plus, ia decizia de a fi intotdeauna sincer. In loc de a nu spune adevarul, alege mai degraba sa nu spui nimic, fiind constient de teama care se ascunde si care te impiedica sa spui adevarul. Da-ti dreptul sa ai inca aici si acum aceasta teama, stiind ca totul se poate transforma prin acceptare.

Fii deschis in a accepta adevarul celorlalti. Nu uita ca atunci cand ii spui cuiva “Vreau adevarul”, este foarte posibil ca acest adevar sa nu te priveasca pe tine. Mai ales, nu condamna aceasta persoana pentru ca nu mai vrea sa iti spuna adevarul. Cu cat mai mult vei avea suficienta incredere sa ii incurajezi pe ceilalti sa iti spuna un adevar care iti displace, cu atat mai mult iti vei dezvolta increderea in sine.

Cand iti dai seama ca nu ai incredere in tine intr-un anumit domeniu, da-ti dreptul sa indraznesti sa recunosti asta, si astfel vei realiza ca limitele tale se largesc.

Atunci cand ai dificultatea de a avea incredere in tine sau in ceilalti, indrazneste sa o marturisesti, realizand ca te bazezi pe o experienta din trecut si ca pentru moment nu poti sa faci altfel. Celalalt te va respecta pentru sinceritatea ta.

Indrazneste sa risti, sa iti dai dreptul de a nu reusi, stiind ca totul este doar o experienta; nu te lasa oprit de “presupusele esecuri” ale trecutului. Acestea ti-au fost de folos, ramane doar sa descoperi cum anume.

Nu te valoriza prin performantele tale, ci mai ales prin ceea ce “esti”.Nu crede ca esti “special” doar pentru ca ai obtinut rezultatele scontate. Nu astepta sa ai rezultate pentru a fi fericit; mai degraba fii fericit de toata creativitatea pe care ai dezvoltat-o ( in toate momentele si in toate domeniile vietii tale).

Vei vedea ca recastigandu-ti increderea in sine, iti vei regasi puterea interioara pentru ca viata ta sa fie din ce in ce mai buna.

Pe masura ce te vei deschide catre abundenta, creativitatea ta va creste in aceeasi masura. Cu cat mai mult iti vei crea viata conform nevoilor tale, cu atat mai mult te vei indrepta in directia potrivita pentru tine.

Astfel vei dezvolta mai multa iubire pentru tine insuti, si vei atrage astfel mai multa iubire din partea celorlalti.

Actioneaza. Alege un drum structurat. Alege sa fii bine!

Participa la atelierul “ A fi bine”.

Post a comment