No comments yet

GHIDARE SAU CONTROL? Despre diferenta intre a-i ghida sau a-i controla pe ceilalti

Inainte sa incepeti aceasta lectura, va sugerez sa va luati cateva momente pentru a reflecta la aceasta intrebare: GHIDARE SAU CONTROL?

Atunci cand ghidam pe cineva, il sfatuim sau ii dam sugestii despre cum ar putea sau cum ar fi potrivit sa gestioneze o anumita situatie, iar in acelasi timp pastram interesele lor in inima impreuna cu credinta ca sfaturile si sugestiile noastre sunt benefice pentru ei.

Insa,inainte sa ghidam pe cineva, inainte sa ii oferim ideile noastre, este important sa stim ca sfaturile si sugestiile noastre vor fi apreciate doar daca au fost cerute de cei carora le oferim.

Se poate intampla  cateodata sa aveti o mare dorinta de a ajuta pe cineva pentru ca sunteti convinsi ca ceea ce aveti de spus le va fi de mare ajutor. In situatii ca aceasta, dati-va timp sa impartasiti dorinta voastra cu persoana in cauza si intrebati daca este dispusa sa va asculte. Daca refuza sau ezita, nu insistati.

Daca veti continua sa persistati in a le oferi o multime de sugestii in ciuda raspunsului lor, este pentru ca vreti sa ii CONTROLATI. Vreti ca celalalt sa actioneze in functie de ceea ce voi definiti ca fiind bine sau rau intr-o anumita situatie.  Inseamna ca nu sunteti in contact cu  nevoile celuilalt, ci mai degraba cu propriile voastre convingeri. Iar ceea ce faceti de fapt este sa incercati sa impuneti celuilalt ceea ce v-ar avantaja pe voi in situatia respectiva.

Acest mod de a controla il intalnim foarte des in relatii si devine si mai pronuntat cand vorbim de cei apropiati noua: familie si prieteni.

Cand incercam sa controlam, uitam ca iubirea adevarata ,neconditionata, se manifesta prin acceptarea unicitatii fiecaruia dintre noi si ca ceea ce este bine pentru noi nu este neaparat bine si pentru cei dragi din vietile noastre.

Exista doua moduri in care puteti verifica daca ghidati sau controlati.

Atunci cand sfatuiti sau transmiteti sugestiile voastre cuiva, va acordati timp inainte de a o face pentru a pune cateva intrebari despre ce este vorba, pentru a intelege realmente ce are acea persoana nevoie? Acesta este cel mai bun mod de a afla care sunt nevoile reale ale celuilalt. Daca nu faceti asta, daca nu puneti intrebari, de fapt controlati.

Al doilea mod in care puteti verifica  este sa va intrebati ce ati simti daca cel pe care vreti sa il sfatuiti va spune ca nu este de acord cu sfatul vostru, daca nu spune nimic sau daca multumeste pentru sugestie dar nu da acesteia nici o atentie. Daca simtiti  dezamagire , furie sau suparare este pentru ca intentia voastra- constienta sau nu- este sa il controlati pe celalalt.

Din pacate, cei mai multi dintre noi credem ca ne manifestam, ca ne aratm iubirea atunci cand le spunem in mod repetat celorlalti ce, cum si cand sa faca legat de anumite circumstante si ca ceilalti isi  arata iubirea pentru noi atunci cand ne urmeaza sfaturile. Fiti constienti de falsitatea acestui lucru.

CONTROLUL, in toate formele lui, este un semn de frica, in special al fricii de a nu fi iubiti.

Va reamintesc un fapt : cu cat actionam mai mult din teama, cu atat mai tare  lucrul de care ne este teama se va intampla. Astfel va veti gasi prinsi in capcana unui cerc vicios dureros.

Persoana care intr-adevar ghideaza este constienta ca celalalt este liber sa aleaga daca sa ii urmeze sfatul sau nu.Un ghid adevarat stie ca celalalt este singurul care va suporta consecintele deciziilor lui.

Voi incheia acest articol cu urmatoarea sugestie:

Alegeti 5 persoane care va sunt foarte apropiate si cereti-le sa citeasca acest text, iar apoi sa va spuna daca ii ghidati sau ii controlati atunci cand aveti de a face cu ei.

S-ar putea sa nu va placa lor, dar va asigur ca acest act de smerenie- act pe care ego-ul vostru nu il va agrea de loc- are potentialul de a va imbunatati relatiile cu cei din jur.

 

Sursa

Lise Bourbeau

 

 

 

Post a comment