No comments yet

NU PUTEM MULTUMI PE TOATA LUMEA

 

Daca va simtiti  inconfortabil sau vinovati cand spuneti sau faceti ceva ce pare sa nu fie pe placul celorlalti,sau daca sunteti dezamagiti, frustrati sau chiar nervosi cand cineva nu face sau nu spune ceea ce va covine, atunci va numarati printre cei care cred ca ii pot multumi pe toti , mai ales pe cei pe care ii iubiti.

Cum va simtiti cand partenerul uita ziua de nastere sau de aniversarea  voastra , in ciuda importantei pe care voi o dati acestor evenimente?

La o astfel de intrebare, multi oameni raspund ca nu ii deranjeaza si ca s-au obisnuit cu ideea. In realitate, daca incerci sa ii convingi pe ceilalti ca nu te deranjeaza un lucru si  daca te gandesti la acel lucru este un indiciu  clar ca de fapt situatia respectiva te rascoleste.

De aceea , o sa repet intrebarea:

Cum va simtiti cand partenerul uita ziua de nastere sau de aniversarea  voastra , in ciuda importantei pe care voi o dati acestor evenimente?

Este imposibil sa facem de fiecare data pe plac tuturor celor dragi. Sa incercam   sa ii multumim  pe cei din jurul nostru , pe cei apropiati (parinti, copii, sot, sotie, prieteni, colegi de munca) inseamna sa fim tot timpul atenti la cererile lor si sa ne amintim de fiecare data ce ii face fericiti, lucru care, sunt sigura ca o sa fiti de accord , este peste limitele oricui.

Daca aveti obiceiul sa procedati in acest mod, este imperativ  si urgent sa invatati diferenta intre A FACE PE PLAC si A IUBI.

A FACE PE PLAC inseamna sa oferi placere cuiva actionand in concordanta cu dorintele si cu ceea ce ii place celuilalt.

A IUBI inseamna sa il accepti pe celalalt cu diferentele lui,cu limitele, dorintele, fricile, talentele si neajunsurile lui fara sa il judeci pentru ele si fara sa incerci sa il schimbi.

Putem trage de aici concluzia ca A IUBI este o notiune care se refera la dimensiunea  spirituala, in timp ce A FACE PE PLAC este  un comportament   care se leaga de dimensiunea materiala- fizica, emotionala,mentala.

Ceea ce inseamna ca, daca oamenii care va iubesc decid sa nu va faca pe plac,nu inseamna ca nu va iubesc.Ei doar isi exprima propriile limite. Toti avem dreptul sa avem limite. Mai mult, iubirea de sine inseamna sa iti respecti propriile limite. Atunci cand decideti sa nu actionati conform dorintelor celorlalti din respect pentru voi  sau cand ceilalti decid sa nu  actioneze conform dorintelor voastre din respect pentru ei, fiti constienti si spuneti-va ca este un act de iubire.

Sa ne intoarcem la exemplul in care partenerul are dificultati in a-si aminti zilele de nastere sau aniversarile. Problema partenerului  cu a tine minte aceste lucruri nu are nimic de a face cu iubirea. Ati putea sa va ganditi ca ar trebui oricum sa faca un efort sa-si multumeasca sotul/sotia,  mai ales daca spun ca acestia sunt persoanele pe care le iubesc cel mai mult.

Raspunsul meu pentru voi este ca sunt fara indoiala  lucruri pe care sotul/ sotia  fac lucruri care partenerilor lor  nu le sunt pe plac: sotul se uita la meciurile de fotbal sau sotia se uita la serialul preferat.

Daca o femeie se ocupa de treburile ei in timp ce sotul ei se uita la un meci,asta inseamna ca nu il iubeste? Si daca merge singura la cumparaturi , fara sotul ei, fiindca acesta nu a vrut sa mearga , asta inseamna ca el nu o iubeste? In ambele cazuri raspunsul e NU. Inseamna de fapt ca fiecare se iubeste pe el insusi.

Nimeni nu poate sa faca tot timpul pe plac celorlalti. Daca decideti sa faceti acest lucru pur si simplu pentru ca va face voua placere sa procedati asa, a face pe plac celorlalti devine o alegere si nu o obligatie.

Pe de alta parte, sa faci cuiva pe plac din TEAMA de a nu fi iubit sau din TEAMA de a nu parea egoist creaza asteptari de ambele parti si genereaza vinovatie in situatiile cand nu poti actiona in acest fel.

Iata de ce in final va adresez o noua intrebare:

Nu ar fi mai bine sa alegeti sa va traiti viata in iubire adevarata?

 

Sursa

Lise Bourbeau

 

 

Post a comment