No comments yet

Schimbarea autentica e un proces in 3 etape: constientizare-acceptare-transformare

Sau despre cum putem prin constientizare sa ne acceptam si astfel sa ne transformam, devenind ceea ce vrem sa fim din ceea ce nu vrem sa fim. Si astfel sa producem schimbarea pe care ne-o dorim in viata noastra.

Astazi voi vorbi despre constientizare. Despre ce inseamna constientizarea si de ce e important sa devenim constienti, urmand sa discutam si despre acceptare si transformare. Fiecare articol este insotit de cate un exercitiu simplu care sa va ajute in realizarea transformarii pe care v-o propuneti.

Si prima intrebare este cat de constienti suntem de fapt? Ganditi-va la urmatoarele:

Care sunt lucrurile la care va ganditi dimineata? Despre ce vorbiti cand sunteti cu prietenii sau cu familia? Vorbiti despre probleme sau incercati sa gasiti solutii? Ce faceti cand aveti timp liber? Va ganditi mai des la ce lipseste din viata voastra sau la ceea ce aveti deja? Valoarea voastra se bazeaza pe ceea ce daruiti altora sau pe ceea ce primiti?

Conform definitiei, constiinta este: “Facultatea fiintei umane de a-si cunoaste propria realitate

A cunoaste realitatea presupune mai mult decat capacitatea de a gandi, constiinta nu este sinonima cu gandirea. Cei mai multi dintre noi cred ca daca gandesc, daca sunt rationali, sunt constienti. Gandirea nu este decat un mic aspect al constiintei.  Gandirea nu poate exista fara constiinta, insa putem fi constienti fara a gandi. Prin experienta. Adevarata constiinta vine din experienta. Din observare si actiune. Suntem tot ceea ce experimentam: ceea ce vedem, ceea ce auzim, ceea ce simtim, ceea ce mancam. Suntem corpul, emotiile si gandurile noastre.

Cu totii ne dorim sa schimbam lucruri in viata noastra. Primul pas este sa devenim constienti. Altfel nu putem schimba nimic pentru ca nu stim ce se intampla cu noi.

In medie, suntem 10% constienti si 90% inconstienti, ceea ce inseamna ca in 90% din timp gandim, vorbim si actionam mecanic, iar partea cea mai mare care ne influenteaza actiunile este subconstientul. Este o parte din noi care nu rationeaza. Accepta totul asa cum ii transmitem. El nu diferentiaza ceea ce ne face bine de ceea ce ne face rau. Inregistreaza pur si simplu ceea ce primeste si actioneaza in consecinta. De exemplu: daca intretinem tot timpul frica sau suntem inconjurati de oameni care nu vorbesc decat despre frici sau situatii negative, vom reactiona ca atare.

De aceea avem nevoie sa fim atenti la ceea ce lasam sa intre in subconstient si la ceea ce manifesta subconstientul nostru, prin gandurile si actiunile automate.

Primul pas pentru a putea crea ceea ce vrem sa fim este sa devenim constienti de ceea ce gandim, simtim, spunem sau facem.

Daca nu ne plac aspecte din viata noastra, e necesar sa intelegem ca ceea ce traim prin experientele noastre este intotdeauna efectul a ceea ce simtim, gandim sau facem. Adica sa acceptam ca viata este asa cum este datorita noua. Ceea ce simtim, gandim sau facem reprezinta cauza; daca schimbam cauza, vom obtine alt efect.

Iata de ce, ca sa putem evolua, sa putem schimba ceva in vietile noastre, e nevoie sa observam semnalele pe care le primim: emotiile foarte puternice (frica, angoasele, tristetea, agitatia), starile de rau, lipsa de energie, problemele de greutate, etc. Toate sunt semnale care ne transmit ca exista ceva ce nu e benefic pentru noi in modul in care simtim, gandim sau actionam.

Inainte de a incepe sa schimbam ceva, avem nevoie sa devenim constienti de ce anume vrem sa schimbam. Si in ce vrem sa schimbam.

In incheiere, va propun un exercitiu din cartea lui Lise Bourbeau, “Asculta-ti corpul” pentru a verifica cat de constienti actionati:

Luati o foaie de hartie si scrieti tot ce va aduceti aminte ca ati facut in ultima saptamana:

  • Tot ceea ce ati facut: pentru voi si v-a ajutat sa va simtiti bine si sa simtiti o oarecare stare de fericire
  • Lucrurile pe care le-ati facut pentru ceilalti, gandindu-va daca ati facut aceste lucruri de bunavoie sau ce anume v-a motivat sa faceti acele lucruri
  • Numiti toate persoanele pe care le-ati criticat sau judecat in timpul saptamanii, cele care au facut sau au spus ceva care nu va convine si ati fi vrut sa spuna sau sa faca altceva. Poate fi vorba despre critici aduse prin vorbe sau ganduri
  • Scrieti tot ce va amintiti

Doar observati, fara a va judeca pentru ce ati facut, gandit sau spus.

Va las sa va descoperiti.

Post a comment